Sterilisatie van de man

Beschrijving: sterilisatie bij de man vindt plaats onder plaatselijke verdoving, waarbij de zaadleiders worden doorgesneden en afgebonden. Daardoor kunnen er geen nieuw gevormde zaadcellen meer doorheen. 

 

Werking: de ingreep gebeurt op de dagbehandeling van urologie of in een speciaal ziekenhuis voor urologische behandelingen, het duurt nog geen twintig minuten en is pijnloos. 

 

De beleving van seksueel contact zal voor de man niet veranderen. Na de sterilisatie bestaat het sperma uit alleen prostaatvocht. Het enige dat na de sterilisatie verandert is dat is het sperma geen zaadcellen meer bevat. De zaadcellen blijven in de zaadbal  en worden daar afgebroken. De zaadproductie in de zaadballen wordt langzamerhand steeds minder en zal na ongeveer vijf tot tien jaar stoppen. 

 

Betrouwbaarheid: de kans op een zwangerschap na deze sterilisatie is erg klein. De arts zal zeggen dat een sterilisatie bij de man ook definitief is. Een hersteloperatie hoort wel tot de mogelijkheden, maar de kans op een zwangerschap is dan nog maar vijftig procent, omdat bij een groot percentage mannen het lichaam na een sterilisatie antistoffen tegen de eigen zaadcellen heeft gevormd.