Hoe betrouwbaar moet het middel zijn?

 

Voor veel stellen zal de betrouwbaarheid van het middel heel belangrijk zijn. Gelijk maar een waarschuwing: realiseer je dat geen enkele anticonceptie 100 procent betrouwbaar is. Bij alle methoden is het dus menselijkerwijs gesproken mogelijk om toch zwanger te worden. 

De theoretische betrouwbaarheid van de verschillende methoden worden beschreven door middel van de Pearl index of het zwangerschapscijfer. Deze index is ontwikkeld door de Amerikaanse bioloog Raymond Pearl (1879–1940). De Pearl index is het aantal zwangerschappen per jaar bij honderd stellen die het middel gebruiken. Als bijvoorbeeld honderd stellen in een jaar geen anticonceptie gebruiken, dan worden ongeveer 85 vrouwen zwanger. Het cijfer kan ook gelezen worden als het percentage vrouwen dat jaarlijks zwanger wordt. In dit geval is dat 85 procent. In het menu onder 'methoden vergelijken' kun je de meest actuele cijfers vinden in het schema. 

 

Voor alle methoden geldt dat ze alleen maar het beoogde effect hebben als ze op de juiste manier worden ingenomen, gebruikt of toegediend. Bij de Pearl Index worden altijd twee cijfers gegeven. De eerste is de theoretische kans op een zwangerschap en het tweede is de kans bij het gebruik van het middel. Met name bij middelen waarbij je zelf een actieve rol hebt, wordt de betrouwbaarheid minder. Denk aan het gebruiken van een condoom, slikken van de pil en het plakken van een pleister. Maar ook bij natuurlijke methoden als de kalender- of temperatuurmethode is in de invloed van de gebruiker relatief gezien groot. 

 

Om het belang van betrouwbaarheid te wegen, kun je je de volgende vragen stellen:

  1. Is het onmogelijk (zowel qua fysieke als mentale omstandigheden) om nog een kind te ontvangen in jullie gezin? 
  2. Kun je nog wel een kindje ontvangen in het gezin, maar wil je dit samen nog uitstellen?

Het is logisch dat betrouwbaarheid in het eerste geval zwaarder weegt dan in het tweede geval. 

 

Maakt een betrouwbaar middel je niet onafhankelijk of zorgeloos? Zorgeloosheid is in een gezin met opgroeiende kinderen niet bepaald iets waar ik aan denk. Meestal is er genoeg om ons zorgen over te maken. Zijn het niet de nieuwe ontwikkelingsfasen van de kinderen, dan is het wel hoe het met jou als ouder gaat. 

Juist in een druk gezin zijn de intieme momenten samen zo broodnodig. In die zin zou het wenselijk zijn dat je dan onbezorgd kunt zijn als je deze gemeenschap samen beleeft.