Periodieke onthouding
Door het uitrekenen van het tijdstip van de eisprong (je vruchtbare periode) en het zich rond die tijd onthouden van geslachtsgemeenschap, kan er een zwangerschap voorkomen worden. De kans op een zwangerschap is het grootst wanneer de geslachtsgemeenschap plaatsvindt in de periode vanaf twee dagen voor de eisprong tot en met de eerste 12 tot 18 uur erna. Vanaf één dag na de eisprong is de kans op bevruchting nihil.
Het tijdstip van de eisprong hangt af van de cycluslengte van de vrouw. Bij een regelmatige cyclus valt dit vrij goed te berekenen. Zo geldt voor een menstruatiecyclus van 28 dagen dat de eisprong rond de 14e dag plaatsvindt en bij een cyclus van 35 dagen op dag 21. Een strikt regelmatige cyclus is echter eerder uitzondering als regel.
De echt veilige periode (de tijd dat geslachtsgemeenschap echt geen zwangerschap tot gevolg heeft) is een stuk kleiner dan de beschreven periode, want er zijn zwangerschappen beschreven bij geslachtsgemeenschap tot een week voor de eisprong. Dit komt door de soms zeer lange overlevingsduur van sperma in het slijm van de baarmoedermond. Zie onderstaande illustratie voor de gezamelijk vruchtbare periode:
Er zijn verschillende vormen om via de periodieke onthouding te voorkomen dat er een (nieuwe) zwangerschap komt:
Gebruik van een vorm van periodieke onthouding
Het is begrijpelijk dat veel vrouwen een natuurlijke methode of middel het meeste zal aanspreken. Ik heb verschillende vrouwen gesproken die een natuurlijk methode gebruiken of hebben gebruikt. Je hoeft immers geen hormonen toe te dienen die je normale hormoonhuishouding verstoren. Het zal ook nooit een zwangerschapsafbreking tot gevolg hebben. En je blijft er ook altijd van bewust dat seksualiteit gekoppeld is aan het krijgen van kinderen.
Periodieke onthouding zorgt er ook voor dat je veel inzicht hebt in je cyclus. Het maakt je als vrouw bewust van je vruchtbaarheid en je kunt er al voor je huwelijk mee beginnen. In de periodieke onthouding zit echter ook iets onnatuurlijks. Zeker als man en vrouw een verschil in libido (de zin in seksuele gemeenschap) hebben, is juist de periode van vruchtbaarheid zo belangrijk. Tijdens de eisprong heeft een vrouw een hoge productie van het hormoon oestradiol. Dat zorgt ervoor dat een vrouw veel meer zin heeft in seksueel contact en dat de man hier ook op een natuurlijke manier op reageert. Het seksuele contact zal dan soepel gaan. De seksuele activiteit van een vrouw is, net als de productie van oestradiol, het laagst tijdens de menstruatie.
Buiten deze vruchtbare periode moeten beiden vaak veel meer moeite doen om toenadering tot elkaar te zoeken. Hoe natuurlijk is het dat de vrouw juist op de momenten dat ze het meest naar seksuele gemeenschap verlangt, dit niet kan hebben met haar man?
Het zou wellicht een oplossing kunnen zijn om een condoom te gebruiken in combinatie met een kalender- of temperatuurmethode, als je hier geen ethische bezwaren tegen hebt. Op de dagen dat je volgens de kalender- of temperatuurmethode niet vruchtbaar bent kun je zonder condoom gemeenschap hebben. En tijdens de vruchtbare dagen maak je gebruik van het condoom.