Lactatie Amenorroemethode (LAM)

 

Beschrijving: borstvoeding geven als anticonceptie. De methode berust op de zuigreflex van je baby. Als je baby zuigt aan je borst wordt de afgifte van het gonadotrofine hormoon (het hormoon die zorgt voor een eisprong) bij de moeder geremd. Hierdoor heb je geen eisprong en zul je dus ook niet menstrueren. 

 

Werking: als je volledige borstvoeding geeft op vraag van de baby, dat wil zeggen dat je geen bijvoeding in de vorm van een flesje geeft. Ook mag er overdag niet meer dan 4 uur tussen de voedingen zitten en ‘s nachts niet meer dan 5 uur en mag je niet kolven. 

Dit is de meest natuurlijke methode van anticonceptie, die de Heere in Zijn wijsheid in de vrouwelijke natuur heeft geschapen. Zoals eerder beschreven werkt het nog maar deels, omdat onze leefomstandigheden totaal veranderd zijn. 

 

Betrouwbaarheid: de kans dat je bij volledige borstvoeding in de eerste vier maanden zwanger wordt is heel klein. Voor moeders die hun baby gedeeltelijk borstvoeding geven, geldt dat ze waarschijnlijk vanaf twee maanden weer een normale cyclus krijgen. Ook moeders die geen nachtvoedingen meer hoeven te geven, zullen weer gaan menstrueren.  Er mag ‘s nachts immers maximaal vijf uur tussen de voedingen zitten.

 

Moeders die het eerste halfjaar volledig voeden en ook na die tijd de borst blijven aanbieden, worden na ongeveer tien tot veertien maanden weer ongesteld. Wanneer dat precies gebeurt is onzeker. De eerste menstruatie wordt, net als anders, voorafgegaan door een eisprong. Je bent dan dus vruchtbaar zonder dat je het weet. Het is daarom aan te raden om (als jullie een volgende zwangerschap nog niet kunnen of willen ontvangen) een andere vorm van anticonceptie te gebruiken vanaf het moment dat je de baby gaat bijvoeden.