Wel of geen kunstmatige hormonen?
Een afweging die je bij de keuze voor een anticonceptiemiddel kunt maken is of jullie het acceptabel vinden dat je door middel van het gebruik van kunstmatige hormonen de natuurlijke processen van je lichaam beïnvloedt. Deze afweging gaat vooral de vrouw aan, want voor de man is er geen mogelijkheid om op een hormonale wijze zijn vruchtbaarheid te beïnvloeden. Hoe belangrijk is het dat de vrouw haar natuurlijke menstruatiecyclus behoudt?
Er zijn twee verschillende soorten middelen beschikbaar:
- Hormonale middelen (anticonceptiepil, hormoonspiraaltje, prikpil, hormoonpleister, anticonceptiestaafje of implantatiestaafje, anticonceptiering of vaginale ring)
- Niet-hormonale middelen (alle natuurlijke methoden, barrièremethoden en chirurgische methoden, koperspiraaltje)
Gebruik van hormonale middelen
Het grote voordeel van een hormonale methode is dat die erg betrouwbaar is, mits goed toegepast. Tegelijkertijd overschrijven deze hormonale middelen op een kunstmatige manier de natuurlijke, hormonale processen. De natuurlijke processen liggen lam. Dat betekent dat je in de meeste gevallen (behalve bij een hormoonspiraaltje) geen eisprong meer zult hebben.
Bovendien hebben hormonale methoden zeker aan het begin van het gebruik vaak bijwerkingen. De belangrijkste daarvan – bij het eerste begin van gebruik – zijn hoofdpijn, gespannen borsten, vasthouden van vocht, gewichtstoename en een sombere of emotionele stemming. Deze bijwerkingen worden meestal veroorzaakt door het kunstmatige hormoon oestrogeen.
De kans op ernstige bijwerkingen door het gebruik van hormonale middelen is weliswaar aanwezig, maar klein. Het gebruik van bijvoorbeeld de pil heeft bij de meeste vrouwen dan ook weinig gezondheidsrisico’s. Rokende vrouwen hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten en langdurig pilgebruik kan een heel licht verhoogde kans op baarmoederhalskanker en op trombose geven. Dit komt ook door de combinatie van progestageen en oestrogeen.