Chirurgische techniek (sterilisatie)

 

Sinds 1988 worden in Nederland elk jaar ongeveer 20.000 mannen en ongeveer 10.000 vrouwen gesteriliseerd. Overigens is ons land daarin behoorlijk uniek ten opzichte van andere landen. 

Er zijn twee vormen van sterilisatie:

1. Sterilisatie van de vrouw

2. Sterilisatie van de man

 

Gebruik van een chirurgische techniek

Bij het voltooien van het gezin, bijvoorbeeld omdat een nieuwe zwangerschap niet meer mogelijk is om allerlei lichamelijke en psychische oorzaken, is het noodzakelijk om een methode te kiezen die erg betrouwbaar is. Ter overweging zou ik mee willen geven om dan na te denken over een chirurgische techniek. Dat klinkt en voelt heel definitief en grijpt gevoelsmatig misschien wel erg in op de vruchtbaarheid die God jullie gaf. Maar mijns inziens is dit ethisch een betere keuze dan een middel met bijvoorbeeld een kans op een abortieve werking. 

Bij deze overweging is het belangrijk dat je bespreekt wie van jullie deze sterilisatie ondergaat. Als de de onmogelijkheid van nog een kindje te ontvangen alleen bij de vrouw ligt, kun je overwegen om de chirurgische ingreep bij de vrouw te doen. Als de vrouw onverhoopt overlijdt, is de man nog vruchtbaar. En andersom. Zeker als je nog jong bent en er maar aan één kant een onmogelijkheid ontstaat, terwijl er wel een verlangen naar een groter gezin is, is het raadzaam om hier goed over na te denken. 

Het is daarbij ook van belang dat je deze keuze bewust en in afhankelijkheid van de Heere maakt. Na een sterilisatie is een hersteloperatie bij de vrouw in de meeste gevallen niet meer mogelijk. Bij de man hoort een hersteloperatie wel tot de mogelijkheden, maar de kans op een zwangerschap is dan nog maar 50 procent, omdat bij een groot percentage mannen het lichaam na een sterilisatie antistoffen tegen de eigen zaadcellen heeft gevormd.