Onomkeerbaarheid

 

Deze afweging gaat over hoe definitief de keuze voor het middel mag zijn. Weet je zeker dat een nieuwe zwangerschap niet meer mogelijk is? Of wil je er toch open voor blijven staan dat er in de toekomst nog de mogelijkheid is voor een nieuw kindje, omdat de Heere jullie (gezins)situatie zou kunnen veranderen? 

Er zijn verschillende situaties en momenten waarin het nadenken over anticonceptie wenselijk, nodig of zelfs noodzakelijk is:

  1. Vóór je trouwdag (voor seksuele eenwording).
  2. Na de geboorte van je kindje (of tussen twee zwangerschappen).
  3. Bij een voltooid gezin (als groei van jullie gezin niet meer wenselijk of zelfs gevaarlijk is).

 

Bij de eerste twee momenten is het maken van een keuze voor een methode tijdelijk van aard. In dat geval is het verstandig om een methode te gebruiken die niet een lange werking heeft. Alle natuurlijke methoden zijn hier geschikt voor. Je kunt deze methoden ook gebruiken als een zwangerschap tegen jullie wens en verwachting uitblijft. De lichaamssignalen geven immers juist ook aan wanneer je als vrouw vruchtbaar bent. 

Bij de hormonale methoden verschilt het per middel of het lang duurt tot je normale vruchtbaarheid weer terug is. Bij de prikpil kan het bijvoorbeeld een jaar duren voordat je normale cyclus zich hersteld heeft.