Koperspiraaltje

Koperspiraaltje

Deze methode is een vreemde eend in de bijt, omdat ze niet vallen onder één van eerder beschreven niet-hormonale methoden en ook geen hormonen bevatten. Het is niet een natuurlijk middel, omdat er gebruik wordt gemaakt van een niet lichaamseigen stof: koper. Het is belangrijk om onderscheid te maken met het hormoonspiraaltje.

 

Beschrijving: een plastic ankertje met koperdraad er omheen. Het wordt via de baarmoedermond in de baarmoederhals geplaatst. Het plaatsen van een koperspiraaltje wordt meestal door de huisarts of een verloskundige gedaan. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. Het koperspiraaltje beschermt vijf tot tien jaar tegen een zwangerschap.

 

Werking:  het koper veroorzaakt een ontstekingsreactie in het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt. Deze ontstekingsreactie zorgt voor een lokale productie en afgifte van stoffen met een zaaddodend effect. Daardoor raken de zaadcellen van de man inactief, waardoor er geen bevruchting plaatsvindt. Bij het koperspiraaltje behoud je je natuurlijke menstruatie proces. Het koperspiraaltje werkt ook als een morning-after maatregel, als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na een bevruchting. Een eventueel bevruchte eicel kan zich dan niet innestelen in de baarmoederwand. Het is dus erg belangrijk dat je (bij het plaatsen) zeker weet dat je niet zwanger bent. Een nadeel is dat het spiraaltje kan zorgen voor voor een toegenomen bloedverlies en pijn bij de menstruatie. 

 

Betrouwbaarheid: bij een heel klein percentage leidt dit ondanks gebruik toch tot een zwangerschap. 

 

Gebruik van een koperspiraaltje:

De werking van een koperspiraaltje lijkt op die van een hormoonspiraaltje. Alleen zal er wel altijd een eisprong en dus iedere maand een vruchtbare eicel zijn. Het koper zorgt in de baarmoeder voor dezelfde tweevoudige werking als bij het hormoonspiraaltje. Bij dit spiraaltje is de kans dus het grootst dat de tweede werking optreedt. Als er toch een bevruchte eicel is, zal deze niet of moeizaam kunnen innestelen. Hierdoor ontstaat een kleine bloeding (die lijkt op een normale menstruatie) of een hele vroege miskraam.