Beschrijving: een elastisch hoesje, meestal van dun rubber dat je voor de geslachtsgemeenschap om de penis doet

 

Werking: het condoom vangt tijdens het vrijen het sperma op en beschermt zo tegen een zwangerschap. Het is het enige anticonceptie dat ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. 

 

Betrouwbaarheid: als de man niet bij de vrouw naar binnen gaat zonder condoom (ook niet voor of na de zaadlozing) is de kans op een zwangerschap klein. Vaak neemt de betrouwbaarheid echter door het gebruik af. In de praktijk zou het mis kunnen gaan als gevolg van onder andere het verkeerd of te laat aanbrengen van het condoom. Als de man met condoom bij de vrouw naar binnen gaat (voor of na de zaadlozing) is de kans op een zwangerschap klein. Maar vaak neemt de betrouwbaarheid af door het verkeerd of niet consequent gebruik ervan. 

 

Gebruik van een condoom: uit onderzoek van de NPV- Zorg voor het leven blijkt dat het condoom onder christenen de meest gebruikte anticonceptiemethode is. Van de onderzoeksgroep die anticonceptie (heeft) gebruikt, kiest 68 procent voor het condoom. Best logisch, want het is een van de meest natuurlijke vormen van anticonceptie, buiten die van de periodieke onthouding. Het condoom bevat geen hormonen waardoor je ook geen bijwerkingen hebt. Je behoudt als vrouw ook je natuurlijke menstruatiecyclus. En je kunt heel eenvoudig weer stoppen met het gebruik. Bovendien is het een manier waarin je samen de verantwoordelijkheid draagt voor een goed gebruik. Een eenvoudig middel, dat bij de drogist verkrijgbaar is.